Mert Fırat: Sanatçı suç işliyorsa sanatçıyı da sanatını da bağlar

Oyuncu Mert Fırat, meslektaşı Farah Zeynep Abdullah'ın, "‘Katil ama güzel filmler çekiyor, sapık ama güzel resim yapıyor. Bu deli-dâhi dönemlerini geçtik artık" sözlerini yorumlayarak, "Sanatçının da özel yaşantısı var. Ama şu da var; bir suç işliyorsa o sanatçıyı da sanatını da bağlar, onlar iki ayrı persona değiller" dedi.

Mert Fırat: Sanatçı suç işliyorsa sanatçıyı da sanatını da bağlar

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah'ın çıkışıyla başlayan Yılmaz Güney tartışmaları, magazin dünyasında yankı bulmaya devam ediyor. Nur Sürer ve Fazıl Say, Yılmaz Güney'i savunurken, Abdullah "haddini bilmesi" yönünde açıklama yaptı.

Hürriyet'e demeçler veren Mert Fırat da kendisine bu yönde soru gelmesi üzerine dikkat çeken bir açıklama yaptı. Suçun sanatçıyı bağlayıp bağlamadığı sorusuna yanıt veren Fırat, meslektaşı Abdullah ile hemen hemen aynı görüşe sahip olduğunu göstermiş oldu.

"SANATÇI SUÇ İŞLİYORSA SANATÇIYI DA SANATINI DA BAĞLAR"

"Sanatçının özel yaşamı ve sanatı arasındaki bağ seni etkiler mi? Bir sanatçının katil, tecavüzcü ya da tacizci olması mesela" sorusuna yanıt veren Fırat, şunları söyledi:

"Tabii sanatçı insan ve özgürce yaşama hakkına sahip. Ama göz önünde olan insanların hayatlarını daha temkinli yaşadıkları bir dünya düzeni var. Çünkü ne kadar dikkat çekiyorsan mecralaşıyorsun, o mecralaşmanın üzerine birileri bir yazı yazmak istiyor. Benim kişisel olarak öyle örnek olmak gibi bir derdim yok açıkçası. Ben yaptığım işle örnek olayım, yoksa benim özel hayatımdaki tercihlerim, yaşadığım hayat kimseyi bağlamaz. Sanatçının da özel yaşantısı var. Ama şu da var; bir suç işliyorsa o sanatçıyı da sanatını da bağlar, onlar iki ayrı persona değiller.

Tabii etkiler, eğer bir katilin ürettiği filmi izliyorsam bununla ilgili bir problemim olur. Eğer bu kişi yargılanmamışsa, suçun bedelini ödememiş, serbest dolaşıyorsa ve hiçbir şey olmuyorsa bu zaten akla mantığa sığmıyor. Ama cezasını çektikten sonra dünyaca ünlü eser üreten çokça örnekler de var, geçmişte hatalar yapmış, hepimizin böyle takip ettiği yazarlar... Dediğim gibi hiçbir ceza almamışsa, onunla hesaplaşmak çok zor, imkânsız... Onun yaptığına eserden bağımsız bakmak da çok zor."