Akıllı telefonlar sarhoşluğunuzu ortaya çıkarıyor

ABD'deki Stanford ve Torondo Üniversiteleri bilim insanları, akıllı telefonların sarhoşluğunuzu çözmesini sağlayacak bir özellik geliştirdi.

Akıllı telefonlar sarhoşluğunuzu ortaya çıkarıyor

ABD'deki Stanford ve Toronto Üniversiteleri'nde görevli bilim insanları, akıllı telefonlara özgü heyecan verici bir teknoloji geliştirdi. Bu yeni teknoloji ile bir akıllı telefon, sahibinin sarhoş olup olmadığını yüzde 98 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor. Bu önemli gelişme için ekstra donanıma gerek olmaksızın, sadece telefonun kendi sensörleri kullanılıyor.

Araştırmacılar, 21 yaşından büyük 18 katılımcı üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada, hem sağlam kafayla hem de alkol alındıktan sonra katılımcılara tekerleme söyleterek bunları kayıt altına aldı.

Bu uygulama, ses tonunu analiz ederek katılımcının sarhoş olup olmadığını yüksek doğruluk oranıyla tahmin etti. Bu teknolojinin temel amacı, alkol zehirlenmelerini ve sarhoşken araç kullanmanın yol açabileceği trafik kazalarını önlemek. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl yaklaşık 3 milyon kişi, alkol kaynaklı kazalar veya zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu yeni teknolojinin güvenlik açısından önemli bir artış sağlayabileceği düşünülüyor.

Araştırmacı Brian Suffoletto, geliştirdikleri teknolojinin en dikkat çekici özelliğinin doğruluk oranı olduğunu belirterek, ses tonundaki değişikliklerin sarhoşluğu belirlemede etkili olduğunu ve bu teknoloji ile bu değişikliklerin yüksek doğrulukla tespit edilebildiğini vurguladı. Bu yenilikçi teknolojinin ne kadar yaygınlaşacağı zaman içinde netlik kazanacak.