Araç sahiplerini ilgilendiriyor! Zorunlu trafik sigortasında yeni karar

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren Zorunlu Trafik Sigortası aylık azami prim artış oranı 2024'ün ilk çeyreği için belirlendi. 2023 Mayıs ayından bu yana yüzde 2 olan prim yüzde 5'e çıkarılacak.

Araç sahiplerini ilgilendiriyor! Zorunlu trafik sigortasında yeni karar

2024 yılının ilk dört ayı için zorunlu trafik sigortası aylık azami prim artış oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Bu oran, 2023 yılının Mayıs ayından bu yana uygulanan yüzde 2'lik oranın üzerine çıkarak yüksek bir artışı temsil ediyor.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

YÜZDE 2 AZAMİ PRİM ARTIŞI YÜZDE 5'E YÜKSELDİ

Yapılan değişiklikle birlikte, 2023 yılı Mayıs ayından bu yana uygulanan aylık yüzde 2'lik azami prim artış oranı, 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları için aylık yüzde 5 olarak belirlendi. Ancak, 2024 yılı Mayıs ayından itibaren artış oranı her ay hasar maliyet endeksine göre belirlenecek.

Hasar maliyet endeksi hesaplamasında dikkate alınacak oranlar şu şekilde belirlendi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan asgari ücret artış oranı yüzde 45 ağırlık, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan harcama endeksi - kişisel ulaştırma araçlarının yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı yüzde 30 ağırlık, TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi - motorlu araçlar fiyat artış oranı yüzde 15 ağırlık ve TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi - kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyat artış oranı yüzde 10 ağırlık ile dikkate alınacak.

Ayrıca, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye yetkili olacak. Bu yetki çerçevesinde, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirme veya iki katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.