Kime nazar değer? Nazardan korunmak için hangi dua okunur?

Nazar duası, nazardan korunmak için okunan duadır. Nazar, bir kimseye veya bir şeye hayranlıkla bakmak ve bu bakışın o kişiye veya şeye zarar vermesi olarak tanımlanır. Peki, nazar kime değer? Nazardan korunmak için ne yapılmalı? Nazar için okunacak dua hangisi? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Kime nazar değer? Nazardan korunmak için hangi dua okunur?

Nazar, bir kimseye veya bir şeye hayranlıkla bakmak ve bu bakışın o kişiye veya şeye zarar vermesi olarak tanımlanır. Peki, nazardan korunmak için ne yapılmalı? Nazara karşı hangi dua okunmalı? İşte, detaylar...

boga-11.jpg

NAZAR NEDİR?

Nazarın, Kur'an-ı Kerim'de "İnkâr edenler Kur'an'ı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi." (Kalem, 68/51-52) şeklinde ifade edilen etkisinin olduğuna inanılır. Nazarın genellikle bir kişinin yüzünde sarılık veya gözlerinde kararma gibi fiziksel belirtilerle kendini gösterdiği düşünülür.

Nazar, birçok kültürde önemli bir inanç konusudur. Türk toplumunda da nazara karşı çeşitli korunma yöntemleri ve dualar bulunur. Nazardan korunmak için sıkça okunan dualar arasında "Ayetel Kürsi" ve "Felak ve Nas Sureleri" yer alır. Bu surelerin yanı sıra "Esma-ül Hüsna" da nazardan korunmak için okunan dualar arasındadır.

Yetişkinler veya bebekler için nazardan korunma duaları farklılık gösterebilir. Yetişkinler genellikle Ayetel Kürsi, Felak ve Nas surelerini okurken, bebekler için "Besmele" ve "Felak ve Nas Sureleri" gibi dualar tercih edilir. Nazar duası okunurken samimi bir niyetle ve inançla okunması önemlidir.

NAZAR KİME DEĞER?

Nazarın kimlere değebileceği konusunda da genel bir inanç vardır. Aşırı beğenerek, imrenerek veya kıskanarak bakılan insan, hayvan veya eşyaya nazar değebilir. Nazarın haktır ve beğenerek, imrenerek veya kıskanarak bakılan şeylere değdiğine inanılır. Bu nedenle, kadınlara ve çocuklara daha çok etki ettiği düşünülür.

NAZARDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Nazardan korunmak için yapılabilecekler arasında duaların yanı sıra, kişinin kendisini kötü enerjilerden koruması da önemlidir. Pozitif düşünce, dua, ibadet, iyi niyet ve güzel ahlak gibi değerlerle donanmak, nazardan korunma konusunda etkili olabilir. Ancak en önemli husus, inançlı ve bilinçli bir şekilde duaları okumak ve nazardan korunmak için gerekli önlemleri almak gereklidir.

Peygamberimizin nazar ile ilgili sözleri:

  • (Nazar insanı mezara, deveyi kazana sokar.) [İbni Adiy]
  • (İnsanların yarısı nazardan ölür.) [Taberani]
  • (Hoşa giden bir şeyi görünce, “Mâşâallah la kuvvete illa billah” denirse o şeye nazar değemez.) [Beyheki, İbni Sünni]
  • (Nazar neredeyse kaderi geçecekti. Nazardan Allahü teâlâya sığının.)
  • (Kaderi geçecek bir şey olsaydı nazar geçerdi.) [Müslim]

NAZAR DUASI

"Euzü bi-kelimatillahittammati min şerri külli şeytanın ve hammatin ve min şerri külli aynin lamme."

Nazar duası Türkçe Anlamı:

"Her türlü şeytandan, zararlı şeylerden ve kem gözlerden bütün kelimeleri yüzü hürmetine Allah’a sığınırım."