Arife gününde neler yapılır? Arife günü nasıl ibadet edilir? Arife günü hangi dualar okunur?

Ramazan Bayramı bu yıl 10-12 Nisan tarihlerinde kutlanacak. Bugün ise Arife günü olması sebebiyle insanlar, Arife günü içinde gerçekleştirilecek ibadetler ve dualar hakkında bilgi edinmeye başladılar. "Arife günü okunacak dualar ve ibadetler nelerdir?" sorusu giderek daha fazla merak edilmeye başladı. Peki, Arife gününde okunacak dualar ve yapılacak ibadetler nelerdir? İşte Arife gününde gerçekleştirilecek ibadetler...

Arife gününde neler yapılır? Arife günü nasıl ibadet edilir? Arife günü hangi dualar okunur?

Müslümanlar, 2024 Ramazan ayının son günü olan Arife gününe ulaşmanın gururunu yaşarken, bu özel günün gereklilikleri hakkında bilgi edinmek için araştırmalara başladılar. Bugün, yani 9 Nisan Salı günü Ramazan Bayramı'nın Arife günü kutlanacak. Arife gününde yapılması gereken ibadetler, edilmesi gereken duaların yanı sıra tesbih ve zikirler de araştırma konusu olmaya devam ediyor. Müslümanlar, Arife gününde ne tür ibadetlerin yapılacağı, nasıl ibadet edileceği ve hangi duaların okunacağı gibi soruların cevaplarını araştırıyorlar. Peki, Arife günü nasıl ibadet edilir? İşte Arife günü yapılacak ibadetler ve zikirler...

ARİFE GÜNÜ NASIL İBADET EDİLİR?

Peygamberimiz Arife gününün faziletine ilişkin olarak "Arife gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arife günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, "Sıyâm", 196-197) nakledilmiştir.

Arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.

Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."

Hz.Muhammed (S.A.V.) bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arife Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Arife günü dualar ile geçirilir. İslam dünyasında Arife günü oruç, dua ve namaz ile geçirilir.

Arife Günü Tövbe Namazı Kılınabilir

İkindi namazını kıldıktan ve Arife Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.

ARİFE GÜNÜ TESBİHLERİ VE ZİKİRLERİ

Arife Günü Müslümanlar verilen şu 4 zikri çekebilirler:

  • İhlâs Suresi
  • La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir.
  • Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.
  • La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr.