Kredi kartı harcamalarında Kasım patlaması!

Nakit paraya sıkışan vatandaş çareyi kredi kartında bulundu. 17 Kasım haftasında internet üzerinden yapılan alışveriş 8 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı harcamaları 198.4 milyar TL ile rekora ulaştı.

Kredi kartı harcamalarında Kasım patlaması!

17 Kasım ile biten haftada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan "Banka Kartı ve Kredi Kartı İşlemler Tutarı" verilerine göre, ülkede yeni bir harcama rekoru kaydedildi. Bu artışlarda kasım ayındaki indirim kampanyalarının etkili olduğu belirtildi.

Verilere göre, genel olarak harcamalardaki artışlar giyim, elektrik-elektronik, market-AVM, mobilya-dekorasyon ve akaryakıt harcamaları gruplarında öne çıktı. Havayolları harcamaları da harcamaları artan alt gruplar arasında dikkat çekti.

Bu dönemdeki değişimde, vergi ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ödemelerinin 5,1 milyar TL artışla yukarı yönlü etkide bulunduğu gözlemlendi. İnternet üzerinden yapılan harcamalar verileri de dijital pazaryerlerindeki kampanyaların etkisine işaret etti.

8 MİLYAR TL ARTIŞ YAŞANDI

17 Kasım haftasında internet üzerinden yapılan alışverişlerde haftalık 8 milyar TL artış yaşandı. Bu artışla birlikte ilgili dönemde internet üzerinden yapılan harcamaların toplamı 61,3 milyar TL'ye yükseldi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin hesaplamasına göre, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi yüzde 110 artış göstererek artışa yöneldi, bu da ekonomideki hareketlenmeye işaret ediyor.