Konut satışlarında düşüş sürüyor

Konut satışları, Türkiye genelinde düşüş eğilimine devam ediyor. TÜİK verilerine göre, ekim ayında satışlar yüzde 8,7 oranında geriledi.

Konut satışlarında düşüş sürüyor

Konut satışları, Türkiye genelindeki gerileme eğilimini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ekim ayında ülke genelinde konut satışları, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,7 oranında azaldı. Ekimde toplam 93,761 konut satışı gerçekleşirken, bir önceki aya göre ise 8,895 konutluk bir düşüş kaydedildi.

EN ÇOK SATIŞ İSTANBUL'DA

İstanbul, konut satışlarındaki en yüksek paya sahip şehir oldu. İstanbul'da 14,941 konut satışı gerçekleşirken, bu rakam toplam satışın yüzde 15,9'unu oluşturdu. Ankara, 7,394 konut satışı ve yüzde 7,9'luk payla ikinci sırada yer alırken, İzmir 5,192 konut satışı ve yüzde 5,5'lik payla üçüncü sırada yer aldı. En düşük konut satışının yaşandığı iller ise sırasıyla 40 konut ile Hakkari, 43 konut ile Ardahan ve 80 konut ile Bayburt oldu.

Ocak-ekim dönemindeki genel konut satışlarına bakıldığında ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3'lük bir gerileme görüldü. Toplam konut satışları, ocak-ekim döneminde 993,835 olarak kaydedildi.

KREDİLİ KONUT SATIŞLARI DA KÖTÜ ETKİLENDİ

Yüksek faiz oranları, kredili konut satışlarını olumsuz etkiledi. İpotekli konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında azalarak 5,577 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 5,9 oldu. Ocak-ekim döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 oranında azalışla 166,461 olarak kaydedildi.

YABANCILARIN RAĞBETİ AZALIYOR

Yabancılara yönelik konut satışları da ekim ayında yüzde 52,9 oranında azalarak 2,535'e düştü. Antalya, 931 konut satışı ile yabancılara en fazla konut satılan il olurken, İstanbul ve Mersin de sırasıyla 758 ve 294 konut satışıyla takip etti. Ocak-ekim döneminde ise yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 oranında azalışla 30,599 oldu. Ekim ayında en fazla konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı, onları sırasıyla İran, Almanya ve Ukrayna vatandaşları izledi.