Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni dönem başlıyor

Konut kiralamada yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Ev kiralamalarında e-kontrat dönemi için adım atılacak. Artık kiracının da ev sahibinin de hakkı korunmuş olacak. Böylece ortaya çıkan anlaşmazlıklar da son bulacak.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni dönem başlıyor

Son dönemde ev sahibi-kiracı kavgalarının temel nedeni olan fiyat anlaşmazlıklarına çözüm getirmek adına Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeyle e-kontrat uygulaması hayata geçiyor. Fiyat anlaşmazlıklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen bu uygulama, taraflar arasındaki anlaşmaların e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayacak.

EV KİRALAMALARINDA E-KONTRAT DÖNEMİ BAŞLIYOR

Eski nesil kira kontratları yerine geçecek olan e-kontrat sistemi, ev sahipleri ile kiracılar arasında çıkan anlaşmazlıkların çözümüne yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor. Yüksek kira talepleri ve sözleşme şartlarına uymama sorunlarına çözüm getirmesi beklenen bu düzenleme ile taraflar arasında güvenilir bir dijital anlaşma platformu oluşturulacak.

KİRA BEDELLERİ BÖLGESEL OLARAK HARİTALANDIRILACAK

e-Kontrat sistemi ile birlikte kira bedellerinin bölgesel haritalandırılması planlanıyor. Bu sayede ev sahipleri ve kiracılar, kira fiyatları ile ilgili resmi kaynaklardan bilgi alabilecek ve fiyat anlaşmazlıklarının önüne geçilebilecek. Ayrıca, sisteme giren mülk sahipleri, vergilerini daha doğru bir şekilde hesaplayabilecek ve vergi denetimleri daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

TARAFLARIN HAKLARI KORUNACAK

Gayrimenkul uzmanları, e-kontrat uygulamasının 2024 yılının sonuna kadar tam anlamıyla hayata geçirilmesiyle birlikte kontratların dijital ortama aktarılmasının tarafların haklarını koruma ve fiyat kontrollerini kolaylaştırma açısından önemli bir adım olacağını belirtiyor. Uzmanlar, bu düzenlemenin kira bedelleri üzerinde de etkili olacağını ve düzenlemeden önceki kira sözleşmelerinin de zamanla sisteme dahil edileceğini ifade ediyor.