Ev hanımları dikkat! Emekli olabileceksiniz

Ev hanımlarını emekli edecek bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Yeni torba yasa düzenlemesiyle birlikte ev hanımları emekli olmaya hak kazanabilecek.

Ev hanımları dikkat! Emekli olabileceksiniz

Yeni torba yasa düzenlemesi, milyonlarca insanı ilgilendiren önemli bir adım olarak Meclis gündemine taşınıyor. Torba yasa teklifi içindeki en dikkat çeken başlık ise ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlamak oldu.

TRT'nin haberine göre, bu düzenleme kapsamında, kendi adına aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Özellikle, bu düzenleme ile ev hanımlarının daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilmesi hedefleniyor.

DEVLET, ÜÇTE BİRİNİ KARŞILAYACAK

Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasıyla birlikte devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak ve mevcut asgari ücrete göre aylık bin 430 liraya kadar çıkabilecek. Devlet, ödenecek primlerin her ay üçte birini karşılayacak, böylece ev hanımları daha erken emekli olabilecekler.

Bu düzenlemeyle birlikte ev hanımları, sosyal güvence kapsamında sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecekler. Ayrıca, Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde kısmi emeklilik şartı da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek.

Torba yasa kapsamında ikinci adımda, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda ise çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi yapılacak. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak. Bu kapsamlı düzenlemenin kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.