Borsa ve hisse senedinden kazananlar dikkat! Yüzde 40 vergi yolda

Bankada döviz hesabı bulunan, Hazine'nin dövizli kağıtlarından alan ya da hisse senedinden kazanç sağlayanların ödeyeceği verginin yüzde 40 oranına çıkarılması için yetki alınıyor.

Borsa ve hisse senedinden kazananlar dikkat! Yüzde 40 vergi yolda

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AKP'li milletvekillerinin sunduğu yeni torba yasa teklifi, dövizden elde edilen faiz gelirleri ve borsadan kazanılan paralara uygulanan vergi oranlarını yüzde 40'a kadar çıkarabilme yetkisi içeriyor. Teklif, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bu konuda yetki veriyor.

Ekonomi yönetiminin, tasarrufçuların döviz talebini kısmak amacıyla bankalara getirdiği zorunlu karşılık artışlarına ek olarak, yeni teklif doğrultusunda doğrudan tasarrufçuların döviz kazancını sınırlamaya yönelik ek maliyet hazırlıkları yapılıyor.

Teklifin 12'nci maddesiyle yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ve bankalardaki döviz hesaplarından elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerine yüzde 40'a kadar vergi alınabilmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesi öngörülüyor. Şu anki yüzde 30'luk sınırlı artırma yetkisi, yüzde 25'e kadar olan vergi yükünü içeriyor. Kanun yürürlüğe girdikten sonra tam kullanılması durumunda, Hazine'nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini tercih etmesi ve bankalara döviz yerine TL hesapları açması daha avantajlı hale gelecek.

BORSA VE HİSSE SENEDİ KAZANÇLARINA YÜZDE 40 VERGİ GELEBİLİR

Ayrıca, torba yasa teklifiyle birlikte Cumhurbaşkanı'nın borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15'e kadar artırma yetkisi de, 'yüzde 40'a kadar' şeklinde yükseltilebilecek. Bu yetki, hisse senedinin ihraç tarihi, ihraç edenler, hesabın açılış tarihi ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Vergi yetkisi şu an için artış değil, indirim yönünde kullanılmaktadır.

Ayrıca, torba yasa teklifiyle sporcuların elde ettiği gelirlere düşük oranlı gelir vergisi uygulamasının süresi 2028 sonuna kadar 5 yıl daha uzatılmaktadır. Cumhurbaşkanına ileride ilave 5 yıl daha uzatma yetkisi verilmektedir. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst ligde oynayan sporcuların kazançlarından yüzde 20, bir altındaki ligdeki sporculardan yüzde 10 ve diğer ligler ile lig usulüne tabi olmayanlardan yüzde 5 vergi alınmaktadır.