TOGG’un ÖTV Dilimi Net Bir Şekilde Açıklandı!

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, TOGG'a verdiği röportajda, "%10 ÖTV diliminin içinde kalıyoruz" dedi. TOGG'un ilk modeli elektrikli...

TOGG’un ÖTV Dilimi Net Bir Şekilde Açıklandı!
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, TOGG'a verdiği röportajda, "%10 ÖTV diliminin içinde kalıyoruz" dedi. TOGG'un ilk modeli elektrikli C-SUV için geri sayım başladı. 29 Ekim 2022'de herhangi bir sorun çıkmaması durumunda Gemlik'teki fabrika faaliyete geçecek. TOGG C-SUV'un kendine has özelliklerinden şirketin satış ve servis stratejilerine kadar pek çok cevaplanmamış soru var. TOGG'un maliyeti elbette insanların en çok merak ettiği konu olarak dikkat çekiyor. TOGG'un piyasaya sürülmesinden bu yana içten yanmalı rakipleriyle rekabet edebilecek bir fiyata satılacağı ve ortalama bir tüketicinin karşılayabileceği bir otomobil olacağı iddia edildi. Ancak bugün, yükselen döviz kuru, artan maliyetler ve ÖTV nedeniyle vatandaşlar bu konuda çok az iyimser görünüyor. TOGG ortağı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise fiyatlandırmaya ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

"Türk Vatandaşlarının Kullanabileceği Bir Araba Düşünüyoruz."

Özilhan, TOGG C-SUV'un yer alacağı ÖTV dilimi ile ilgili açıklama yaptı. Özilhan, "Tüm parça siparişlerini başlatıp bitirirken bir hedef fiyat belirledik. O hedef fiyata ulaşıldı. Üzerine çıkmadık. Fiyat euro olarak sabitlendi aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala aynı karardayız. TOGG uygun fiyata satılacak. Başlarda fizibilite olarak yüzde 7 ÖTV’ye karar kılmıştık. Daha sonra elektrikli araç ithalatının artmasıyla birlikte ÖTV %60'a çıkarıldı, ondan sonra %10'a indirildi. Fakat yine de %10'da eminiz, %7'ye geldik, ÖTV'de üç puan fazla var ama yapabiliriz. Türk vatandaşlarının kullanabileceği bir araba düşünüyoruz” dedi. Elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarının son dönemde değiştiğini belirtmekte fayda var. Bu değişikliğin nedeni olarak özellikle TOGG'un girişi belirtilmişti. Özilhan'a göre C-SUV'un %10'luk pazar kategorisinde faaliyetini sürdürebilmesi için hem fiyatının hem de motor gücünün 700 bin liranın altında olması gerekiyor. Dolayısıyla mevcut durum göz önüne alındığında giriş seviyesi modelin fiyatının 908.600 TL veya daha az olacağını tahmin edebiliriz. Ancak otomobilin piyasaya sürülmesine daha aylar olduğu da doğru. Sonuç olarak, döviz kurundaki olası değişiklikler ve buna bağlı maliyetler nedeniyle ÖTV oranı olmasa da vergi matrahının artması çok olasıdır. Kulislerde ele alınan konular arasında online satış düşüncesi öne çıkıyor ancak planlanan satışlarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Yani TOGG'un bayilik yapısı kullanmayacağı, bunun yerine Türkiye genelinde promosyon ve deneyim mağazaları açacağı iddia ediliyor.