RTÜK'ün 2022'de En Çok Ceza Verdiği Kanal ve Program Açıklandı!

RTÜK'ün bu yıl onlarca defa ceza verdiği biliniyor. Kanal ve programlar cezalardan etkilendi. 20 milyon TL'den fazla ceza ödemesi yapıldı. İşte detaylarıyla birlikte RTÜK'e ait 2022 raporu...

RTÜK'ün 2022'de En Çok Ceza Verdiği Kanal ve Program Açıklandı!

RTÜK'ün denetimleri ve şikayet üzerine gelen incelemeler sonrasında verdiği cezalar dikkat çekiyor. Kanallar ve programlar bu cezalardan etkilendi. 2022 yılında toplam kaç kez ceza verildi?

2022 yılı itibarıyla RTÜK'ün vermiş olduğu cezalar dikkat çekti. Halk TV ve Tele 1'in zirvede yer aldığı cezalarda, diğer kanal ve programlara da zaman zaman çeşitli sebeplerden ötürü ceza verildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir yıl içerisinde toplam 54 kez ceza verdi. Bu cezaların toplamı 20.5 milyon TL’ye ulaştı. Cezaların 15.5 milyon TL’lik kısmı aralarında Halk TV ve TELE1’in de bulunduğu 7 kanala kesildi.

RTÜK’ün bir yıllık karnesini çıkaran RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Okan Konuralp, “RTÜK’ün özgür iradesi kaybolmuş durumda” dedi.

Konuralp’in verdiği bilgiye göre, 3 günlük yayın durdurma cezası verilen TELE1, lisans iptali tehlikesiyle karşı karşıya. TELE1’e yayın durdurma kararına gerekçe gösterilen maddeden, 2023 Ocak ayı içinde yeni bir ceza verilirse yayın lisansının iptali gündeme gelecek.

Halk TV, 19 ceza ile en çok ceza alan kanal. Halk TV’yi sırasıyla 16 ceza ile TELE1, 6 ceza ile KRT, 5 ceza ile Fox TV, 4 ceza ile Flash Haber, 2’şer ceza ile HaberTürk ve TGRT Haber izledi.

“Bu tablo bile tek başına RTÜK’ün hangi kanallar için var olduğunu gösteriyor. Hangi kanallara kör, sağır, dilsiz olduğunu; hangi kanallara zulmettiğini bu veriler yeterince ortaya koyuyor” diyen Konuralp, ATV, Kanal D, Star TV, Beyaz TV, TV 8 kanalarına ise 2022 yılında sadece birer kez para cezası verildiğini aktardı. Konuralp, ATV’ye Esra Erol’un programı nedeniyle verilen cezanın alt sınırdan yüzde 1 olarak, “dostlar alışverişte gördün” diye verildiğini söyledi.

Konuralp, şöyle konuştu:

“RTÜK, 2022 yılı boyunca iktidara yakın medya organları arasında yer alan A Haber, Ülke TV, 24 TV, CNNTÜRK gibi kanaların yayınlarında ceza vermeyi gerektirecek bir ihlal görmedi. Öyleyse bu şu demek mi oluyor; bu kanallar RTÜK’ün 6112 sayılı kanuna harfiyen uyuyor. Bu kanalları hiçbir yayınında toplumda nefret duygusu oluşturulmuyor; tüm yayınlar adalet ve tarafsızlık esasına uygun; ayrımcılık yapan bireyleri aşağılayan değerlendirmeler yok. Kim inanır buna! Yayınlarının neredeyse her biri birer ihlal konusu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de bu kanallara kör, sağır dilsiz. Ki zaten RTÜK’ün özgür iradesi kaybolmuş durumda. Saraydan, İletişim Başkanlığından yönlendirilen bir RTÜK’le karşı karşıyayız.”