EYT bütçesinde tartışmalar alevlendi: 'Vatandaşlar giderek büyüyen bir yoksulluğa itilecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT çıkışının ardından 2023 bütçe görüşmelerinin ayrıntıları gündeme damgasını vurdu. CHP'li Özgür Karabat, enflasyon zararı sebebiyle 1 trilyon TL'lik bütçe aktarımı yapılması gerekeceğini ve bütçenin yüzde 25'inin emekli maaşlar

EYT bütçesinde tartışmalar alevlendi: 'Vatandaşlar giderek büyüyen bir yoksulluğa itilecek'

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi mecliste konuşulmaya başlandığında önemli ölçüde tartışmalara neden olurken, hükümetin 2022 yılı için borçlanma yetkisi 293 milyar TL'den 493 milyar TL'ye yükseltildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT'de yaş sınırı olmayacağını ve düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını açıklamasının ardından dikkatler bütçe görüşmelerindeki ayrıntılara yöneldi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 2023 bütçesi ve EYT açıklamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, iktidarın büyük hatalar yaptığını, ülkeyi yönetme kabiliyetini her geçen gün kaybettiğini vurguladı.

'YÜZ MİLYARLARCA LİRALIK BORCUN AĞIR BEDELLERİ OLACAK'

Ekonomi bıçak sırtında olduğunu ve enflasyonun vatandaşı daha derin yoksulluğa sürükleyeceğinin altını çizen Karabat, gerekçelerini şöyle sıraladı:

"AKP iktidarı ile Türkiye ilk defa faiz ödemelerine borç anaparasından daha fazla para ödemek zorunda kaldı. “IMF’den borç alma dönemi bitti” deniliyor ancak Hazine çok daha ağır bedelleri olacak yüz milyarlarca liralık borçlanmaya gidiyor.

Merkez Bankası net rezervi eksi 45 milyar doları buluyor. Erdoğan hükümeti ile çıkar ilişkileri olan ülkelerden swap ve mevduat olarak gelen 50 milyar dolar civarında “emanet” para var. Bu ülkeler, AKP’nin politikalarına yön veriyor.

Gelmesi beklenen paralar ve Rusya’ya ertelenecek doğalgaz ödemeleri de hesap edildiğinde 100 milyar doları bulacak bir emanet para söz konusu. Türkiye’nin bağımsızlığının nasıl bir risk altında olduğu ortada. Tüm bu şartlar altında 4.5 trilyon liralık 2023 bütçesi yapıldı."

'BÜTÇENİN YÜZDE 25’İ EMEKLİ MAAŞLARINA GİDECEK'

2023 bütçesinin ne denli bozuk olduğunu emekli maaşlarına ayrılan kaynak üzerinden net bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Karabat, devamında şunları söyledi:

"Ek bütçe ile birlikte 2022’nin toplam bütçesi 2.8 trilyon TL oldu. SGK’ya yapılan bütçe transferi 420,5 milyar TL. Yani bütçenin yüzde 15’i. 2023’te SGK’ya bütçe transferi için 582,5 milyar TL kaynak ayrıldı. Enflasyon farkı ve maaş düzeltmeleri ile birlikte EYT’lileri de hesaba kattığımızda, en az 1 trilyon TL’lik bütçe transferinin gerekeceği aşikar. Yani neredeyse bütçenin yüzde 25’i emekli maaşlarına gidecek.

Sisteme dahil edilmesi beklenen EYT’lilerin 2 milyon 250 bin kişi civarında olacağı ve yıllık en az 250 milyar TL’lik bütçe gerekeceği hesap ediliyor. Yoksulluğun ezdiği vatandaşlarımıza, emeklilere ne verilse destekleriz. EYT haksızlığı da bir an önce son bulmalı.

Ancak kamu maliyesinde planlı bir hesaplama yapılmaz, Hazine borçlanmaları ve para basımına ağırlık verilirse enflasyon sorunu gitgide büyür. 2023 için 2-2,5 trilyon TL civarında ek bütçe kaçınılmaz bir hal aldı. Enflasyon yasal olmayan vergilendirmedir ve AKP bunu uyguluyor. Halkı sefalete sürükleyip, sonra maaş zamları ile kurtarıcı rolüne bürünüyor. Enflasyonu yaratan işçilerin ve emeklilerin maaşları değil, AKP’nin plansız ekonomi politikalarıdır."

'HAZİRANDAN SONRA HESAP VERECEKLER'

Karabat, 2023 bütçesinde bir üretim planının, çiftçiye destek ve dış girdiyi azaltacak adımların olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Saray’ın büyüyen israfı bu bütçededir. Tamamen seçime yönelik harcamalar ve enflasyonu sürdürecek bir hedef vardır. AKP iktidarı gelir dengesini bozup, toplumsal yapıyı da sarsmıştır. Asgari ücret genel maaş olmaya başladı ve emekçiler sömürü şartlarına mahkum edildi. Emekliler perişan oldu. 2002'de net asgari ücret 184 lirayken, en düşük emekli aylığı 252 liraydı. En düşük emekli aylığı 2016’ya kadar asgari ücretin üzerindeydi. AKP bunu da yok etti ve emekliler sefalete sürüklendi. 13,9 milyon emeklimiz (EYT’lilerle 16 milyonu geçiyor) var ve büyük çoğunluğu asgari ücretin altında maaş alıyor. 2023 bütçesi bu sorunu da çözmüyor. Hazine daha fazla borçlanacak, Darphane daha fazla para basacak, kaynaklar yandaşlara aktarılacak ve bunların faizini ödemek vatandaşa bırakılacak. AKP’nin planı budur.
Ancak, 2023’ün Haziran ayından sonra hesap verecekler!