Eczacılar Miting Kararı Aldı!

Türk Eczacıları Birliği, Ekim ayında Ankara'da önemli bir miting yapılacağını açıkladı. Türk Eczacıları Birliği (TEB), kamu sektöründeki beklentilerinin...

Eczacılar Miting Kararı Aldı!
Türk Eczacıları Birliği, Ekim ayında Ankara'da önemli bir miting yapılacağını açıkladı. Türk Eczacıları Birliği (TEB), kamu sektöründeki beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle yasal işlem başlatma kararı aldı.TEB Başkanı Arman Üney ve 54 bölge eczane odasının liderlerine göre 16 Ekim'de Ankara'da önemli bir miting düzenleneceğini söyledi. TEB'in nihai faaliyeti bundan on dört yıl önceydi. 25 Eylül'ün Dünya Eczacılar Günü olduğunu hatırlatan Arman Üney, bu yılki temasının "eczaneler daha iyi bir dünya için eylemde" olduğunu hatırlattı.

“Yarın Ne Olacağını Bilmiyoruz”

Arman Üney, eylem açıklamasında kamuoyuna, eczanelerin salgın döneminde kesintisiz hizmet sunduğunu ve birinci basamak sağlık açısından halka en yakın kurumlar olduğunu hatırlattı. Eczacılık gününü bu yıl mutlu bir tavırla kutlayamıyoruz, ancak mesleğimizi konusuna uygun olarak savunuyoruz diyen Üney, mevcut ekonomik ortamda eczane işinin nasıl düştüğünü vurguladı. Üney,Şu anda ecza depolarına olan borçlarımızı ödemek için kredi kullanarak geçimimizi sağlamakta zorlanıyoruz ve en temel işletme maliyetlerimizi bile karşılayamıyoruz. Bu yüzden "şimdilik" müsaitiz, çünkü yarın ne olacağını bilmiyoruz. Üney, sağlık sistemi ve ilaç dağıtımı için çok sayıda öneri ürettiklerini ancak kamuoyunun bunları dikkate almadığını, sorunlarına yönelik yapılan çalışmaların da yetersiz olduğunu ifade etti. Eczacılık mesleğinin geleceğini ve hastaların çıkarlarını korumak için harekete geçme kararı aldıklarını belirten Arman Üney, mitingde eczacılar, eczane çalışanları, öğrenciler ve ailelerinin yanında yer alacaklarını ifade etti.

Eczacıların Talepleri Dikkat Çekti

Arman Üney yaptığı basın açıklamasında eczanelere ve eczacılara yönelik taleplerini yineledi. Eczacılık ekonomilerinin iyileştirilmesi, ölçek sisteminden kurtulma, ilaç sıkıntısının önlenmesi, kamuda istihdam edilen eczacıların mali durumunun iyileştirilmesi, beklenmedik, akademik ve altyapı eksikliklerine rağmen açılan fakültelerin açılmaması taleplerini sıraladı.

“Mesleğimize yapılan haksız muameleye son verilmesini talep ediyoruz”

Arman Üney, genel sağlık sigortası kapsamında eczanelerden satın alınan ilaçlar için "Temelde fiyat farkı olmayan ilaç kalmadı" derken fiyat farklılıklarının her geçen gün arttığını vurguladı. Üney, hastaların mali durumlarına zarar veren önemli fiyat farklılıklarına son verilmesini talep ettiklerini söyledi. Üney, “Kronik hastalık takip ve aşı hizmetleri gibi birçok hizmetle sağlık sisteminin gelişmesine katkı sağlayacak bir model ve eczacılar olarak bu hizmetler karşılığında meslek edinme hakkının verilmesini istiyoruz” dedi. Arman Üney, meslek haklarının ödenmesi ve eczacıların sağlık hizmeti sunumuna dahil edilmesi taleplerinin altını çizdi. “Mesleğimize yapılan haksız muameleye son verilmesini talep ediyoruz” dedi.