0850'li Numaraların Aramasından Sıkıldıysanız BTK Olaya El Atıyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) son zamanlarda vatandaşların şikayetçi olduğu 0850'li numaralardan aranma konusuyla ilgili önemli bir çalışma yaptı. Yeni kararla birlikte 0850'li numaralar nasıl engellenecek?

0850'li Numaraların Aramasından Sıkıldıysanız BTK Olaya El Atıyor!

BTK'dan gelen kararla birlikte 0850'li numaralara karşı önemli önlem alındı. Böylelikle sürekli olarak aranmaktan ve rahatsız edilmekten kurtulacaksınız.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Tüketici Hakları Dairesi yeni bir karara imza attı. Vatandaşların günlük hayatta rahatsızlık duyduğu numaralar için yeni bir önlem alındı. "İnternet/ TV ve Sabit Telefon Hizmetlerine İlişkin Yeni Bireysel Abonelik Tesisi Öncesinde Teyit Araması Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar Taslağı" adı altında hazırlanan düzenleme kamuoyu görüşüne sunuldu. Tüketicilerin talebi olmadan çeşitli numaralar tarafından gerçekleştirilen aramalar için yeni önlemler de gündemdeki yerini aldı. Bu durumun tüketicilerin mağduriyetine neden olduğunu belirten BTK mağduriyetin engellenmesi için yeni düzenlemeyi açıkladı. İşte BTK'nın yeni önlemleri hakkındaki tüm detaylar…


BTK'DAN YENİ ÖNLEMLER


Yapılan düzenleme kapsamında işletmecilerin yeni bireysel abonelik tesisi öncesinde tüketici ile irtibat numarası üzerinden iletişim kurması sağlanacak. Bu kapsamda internet ya da TV hizmetine yönelik pazarlama ya da tanıtım yapabilmek için abone tarafından talebin alınması zorunlu hale getiriliyor. Talep oluşturulabilmesi için öncelikli olarak tüketici irtibat numarasının Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) kayıtlı olduğunu teyit edilmesi gerekiyor.

Abonelik sözleşmesinin tesis edilmeden önce tüketicinin irtibat numarasına aboneliğin yapılacağı işletme tarafında kurumsal numara üzerinden sunulacak hizmete ilişkin abonelik sözleşmesinin teyit edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra gerçekleştirilen düzenleme kapsamında yapılacak olan tüm işlemlerde ispat yükümlülüğü işletmeciye ait olmaktadır. Yükümlülüğün gerçekleştirilmemesi durumunda işletmeler BTK İdari Yaptırımlar Yönetmeliği’nde yer alan idari para cezasına çarptırılacak.