Sigorta Primlerine Göre EYT'liler Kaç TL Emekli Maaşı Alacak?

EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesine çok az bir zaman kaldı. Bu gelişme neticesinde emekli adayları ne kadar maaş alacak merak ediliyor.

Sigorta Primlerine Göre EYT'liler Kaç TL Emekli Maaşı Alacak?

EYT'liler kaç TL maaş alacak sorusuna yanıt olarak sigorta giriş tarihleri ve sigorta primleri büyük ölçüde etkili olacak. Üstelik formül konusunda herhangi bir kesinlik sağlandı mı merka ediliyor. Bakanlıktan gelen açıklamayla birlikte enflasyon oranlarına bir kez daha göz atıldı.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin, "15 Ocak'ta yürürlüğe girmesini planlıyoruz" diyerek EYT'nin yasalaşacağını açıkladı.

EYT maaş hesabı nasıl olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, "İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler” dedi.

emekli-2.jpg

Buna göre maaşlar 5.000 ve 5.4000 prim günü üzerinden hesaplanacak. En düşük emekli maaşı 2022 yılında 3500 TL'ye çıkarılmıştı. 5 bin prim günü olan EYT'li bir vatandaş en az 3 bin 500 lira maaş alabilecek.

Öte yandan 9.000 gün prim sayısı olan bir emekli ise daha yüksek bir maaş alacak.