Seçimler ikinci tura kaldı sonuçlar piyasaları nasıl etkileyecek?

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri gerçekleşti. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimler ikinci tura kaldı.

Seçimler ikinci tura kaldı sonuçlar piyasaları nasıl etkileyecek?

Tüm Türkiye’nin nefesini tuttuğu Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri dün gerçekleşti. Sandıkların yüzde 60’ının açıldığı saat 21.00’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kimin kazanacağı henüz netleşmedi.

Borsa yatırımcısı da bu yıl seçime yönelik beklentilerin etkisiyle birlikte çok hareketli bir 5.5 ay geçirdi. Borsa İstanbul, yılbaşından beri dört defa 5.200- 300 puan seviyesinin üzerini test etti ama hiç birinde bu seviyenin üzerinde tutunamadı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce’nin adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla birlikte borsada mini ralli yaşanmıştı. Bu hızlı artışın temelinde yatan neden seçimlerin ilk turda biteceği beklentisinin iyice kuvvetlenmesiydi.

Piyasalar seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalini istemiyordu. Belirsizlik ortamının bir sonraki seçimin yapılacağı 28 Mayıs tarihine kadar sürecek olmasıydı.

Son seçimi geçmiş seçimlerden ayıran en büyük özelliklerden biri, ilk turda yeterli çoğunluğun sağlanamaması durumunda 2 hafta sonra en çok oyu alan iki aday için tekrardan seçime gidilmesi. Geçmiş seçimlere baktığımızda endeksin çoğunlukla ilk hareketinin yükseliş yönünde olduğu görülüyor.

BORSADA SEÇİM SENARYOLARI

Türkiye’de yapılan son 7 genel seçimin 5’inde borsa, seçimin ardından kısa vadede yükseliş gösterdi. Bu yükselişler çok uzun soluklu olmadı. Satın alınan beklenti gerçekleşince yatırımcılar kar satışına geçmiş.

Seçimlerin ilk turda sonuçlanacağı beklentisiyle son günlerde özellikle bankacılık hisseleri öncülüğünde bir yükseliş hareketi yaşandı.

Seçimlerden önce uzmanlar, endekste ağırlığı yüksek az sayıda hissede görülen yükseliş hareketinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması durumunda hız keseceği görüşündeydi.

BİST 100 Endeksi haftalık bazda grafiğinde son iki haftadır en kritik bölge olan 4 bin 431 – 4 bin 491 puan bandını test ediyor. Endekste bir önceki hafta da bu bandın altında bir kapanış gerçekleşmişti. Bu bölge çok önemli zira altında kalınması durumunda 3 bin 719 – 3 bin 868 puan seviyelerine kadar çok önemli bir destek noktası bulunmuyor.

Bu sebeple endekste mihenk taşı 4 bin 431 – 4 bin 491 puan bandı olduğu söylenebilir. Bunun yanında yukarı hareketler olsa bile endeksin 2 Ocak 2023 haftasında başlayan düşüş trendinin baskısı altında olduğu kesinlikle unutulmamalı. Rahatlama olabilmesi için bu trendin direnç noktası hacimli kırılmalı. Bu da bu hafta için 5 bin 280 puan seviyelerine denk geliyor.

DOLARDA 19.54 TL SEVİYESİNE DİKKAT

Döviz piyasasında alış satış rakamları arasında makas iyice açılmıştı. Dolar/TL paritesi haftalık bazdaki grafikte 6 Haziran 2022 yılında bir yükseliş kanalı başlattı. Şu an için bu kanalın alt bandına teğet vaziyette seyri devam ediyor. Bu hafta için bu kanalın destek noktası olarak 19,54 TL seviyelerine denk geliyor.

Parite için gerçek bir rahatlamanın 18,37 TL desteğinin aşağı doğru kırılmasıyla birlikte alınabileceği unutulmamalı. Kanal içerisinde kalınması durumunda yukarı yönlü seyrin devamı beklenebilir.