Paranızı en üst faiz oranıyla geri alın! Bu ayrıntıyı henüz hiçbir EYT'li duymadı... EYT'liler bu gelişmeyle şenlik yaşayacak

Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni yönetmeliğin Ocak ayının ilk haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmesi öngörülüyor.

Paranızı en üst faiz oranıyla geri alın! Bu ayrıntıyı henüz hiçbir EYT'li duymadı... EYT'liler bu gelişmeyle şenlik yaşayacak

Milyonlarca kişinin sabırsızlıkla beklediği EYT düzenlemesi duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurusuyla yaş sınırı kaldırıldı. Yaş, prim günü ve sigortalılık süresi dışındaki emeklilik şartlarını yerine getirenler, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından emeklilik dilekçesi yazabilecek. Herkes yeni sürecin nasıl işleyeceğini düşünürken gelen haber EYT'lileri sevinç çığlıkları attıracak. Bu ayrıntıyı kimse bilmiyor ama paranızı en yüksek faiz oranıyla iade alabilirsiniz. Çok geç olmadan harekete geçin.

SON DAKİKA FLAŞ HABER: EYT YASASI OCAK AYINDA TBMM'YE SUNULACAK

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili kanun teklifinin Ocak ayının ilk haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulması bekleniyor. Teklif önce komisyonda ardından da Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Görüşmelerin uzaması halinde kanunun Şubat ya da Mart ayında yasalaşma ihtimali bulunuyor.

Eğer yasa Ocak ayının üçüncü haftasına kadar TBMM'den geçerek yürürlüğe girerse, yaş dışındaki prim günü ve sigortalılık süresi koşulunu yerine getirmiş olanlar ocak ayının sonuna kadar emeklilik dilekçesi verdiklerinde 1 Şubat 2023 tarihinde emekli olmuş ve emekli aylıklarını almış olacaklar. Aynı zamanda görüşmelerin uzaması ve emeklilik başvurusu konusunda yığılma olması durumda tarih sarkabilir. Bu durumda ilk emekli aylıkları Mart ayına kalabilir.

MİLYONLARCA EYT'Lİ BU DETAYI BİLMİYOR

Tüm bunlar doğrultusunda milyonlarca kişi emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişilerin kıdem tazminatı ve kullanmayan izin haklarına ilişkin süreçleri sorgulamaya başladı. Peki EYT’li emeklilerin kıdem tazminatı ve çalışırken kullanmadıkları izin ücretleri nasıl hesaplanacak? Emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka işyerinde çalışan EYT’lilerin kıdem tazminatı hakları nedir? Aynı işyerinde çalışmaya devam eden EYT’lilerin kıdem tazminatında nelere dikkat edilmeli? İşte merak edilen soruların cevapları?

EYT'LİLER KIDEM TAZMİNATI ÖDENECEK Mİ?

İlk olarak işyerşnden ayrılan işçilerin haklarını saymakla başlıyalım. 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nun yürürlükteki hükümlerine göre, emeklilik dilekçesi vererek işyerinden ayrılan işçilerin kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekir. Ancak, işçi kabul ederse taksitle ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatının taksite bağlanması halinde taksitin süresinde ödenmemesi durumunda en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması veya icra takibi başlatması gerekir.

Çalışırken kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin de emeklilik tarihindeki son ücret üzerinden peşin olarak ödenmesi gerekir. İzin ücretinden gelir vergisi ve prim kesilir.

İHABAR TAZMİNATI ALAMAZLAR

Normalde iş akdini fesheden tarafın karşı tarafa, işyerindeki çalışma süresine bağlı olarak 2 hafta ile 2 aylık ücret tutarı arasında değişen ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Ancak, emeklilik gerekçesi ile iş akdini fesheden işçi ihbar tazminatı ödemez. İşverenden de ihbar tazminatı talep edemez.

EMEKLİ OLUP AYNI İŞ YERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLERİN KIDEM TAZMİNATI SÜRECİ

Kıdem tazminatının ödenebilmesi için işçinin emeklilik, yaş dışındaki emeklilik koşullarının sağlanması (15 yıl / 3600 gün gibi), haklı nedenle iş akdini feshetmesi veya işverenin haklı fesih dışında bir sebeple iş akdini sona erdirmesi gerekiyor.

Geçmişteki uygulamalarda, emekli aylığı bağlatan işçinin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde işveren iki yoldan birini seçiyordu. İşçinin emeklilik tarihine kadar olan kıdem tazminatını ödeyebildiği gibi kıdem tazminatını ödemeden aynı koşullarda çalışmaya devam edebiliyordu. İşçi emeklilikten sonra ne kadar çalışırsa çalışsın, kendi isteği ile ayrıldığında dahi emeklilik öncesi ve sonrası döneme ait kıdem tazminatını son ücreti üzerinden alabiliyordu. Çalışma hayatında yaygın uygulama bu şekilde idi.

EN YÜKSEK FAİZDEN PARANIZI GERİ ALIN! EYT'LİLER BAYRAM EDECEK

Yargıtay, son yıllarda farklı karar vermeye başladı. İşçinin emekli olduktan sonra ara vermeksizin aynı işyerinde çalışmaya devam ettiği durumlarda haklı bir sebep olmaksızın kendi isteği ile işten ayrılması halinde, sadece emeklilik öncesi dönem için kıdem tazminatı ödenebileceği, emeklilik sonrası dönem için kıdem tazminatı ödenemeyeceği yönünde kararlar veriyor. Böyle bir durumda kıdem tazminatının emekli olunan tarihteki son ücret üzerinden hesaplanarak, en yüksek mevduat faizi oranında faiz yürütülerek ödenebileceğine hükmediyor.

İşçinin işverence işten çıkartılması halinde de emeklilik öncesi döneme ait kıdem tazminatının yukarıda anlatılan şekilde hesaplanması, sadece emeklilik sonrası döneme ait kıdem tazminatının son ücret üzerinden ödenmesi yönünde kararlar çıkıyor.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANACAK?

Emekli olan işçiye, işyerinde çalıştığı her yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatı tavanı şu an 15.371 TL olmakla birlikte, ocak ayından itibaren artacak. Brüt ücreti kıdem tazminatı tavanının altında kalanlar, son brüt ücretleri üzerinden tazminat alacaklar. Brüt ücreti kıdem tazminatı tavanını aşanlar ise ocak ayında belirlenecek yeni tavan üzerinden tazminat alabilecekler.