EYT'liler Ne Zaman Emekli Olacak? EYT Emeklilik Başvuruları Nasıl Yapılır?

Milyonlarca EYT'linin beklediği yasaya dair önemli açıklamalar yapıldı. EYT'liler ne zaman emekli olacak? Emeklilik için yapılacak başvurularla birlikte çeşitli detaylara değiniliyor. İşte milyonları ilgilendiren o karar...

EYT'liler Ne Zaman Emekli Olacak? EYT Emeklilik Başvuruları Nasıl Yapılır?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ı ilgilendiren EYT düzenlemesine dair detaylar paylaşılıyor. Emekli olmak için nasıl başvuru yapılacak? EYT yasasında ne zaman emekli olunuyor merak edildi.

8 Eylül 1999 tarihinde düzenlenmiş olan bir sigorta kanunu sebebi ile senelerdir emeklilik haklarına kavuşamayan vatandaşların yüzü, 2022 yılında nihayet güldü. Tamamlamış olduğumuz yılın temmuz ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılmış olan EYT düzenleme çalışmaları, aralık ayının sonunda neticeye bağlandı.

Uzun süredir beklenen ve milyonlarca vatandaşı kapsayan EYT düzenleme çalışmaları, aralık ayının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelendi. Söz konusu çalışmanın kapsamını ve diğer şartlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan yasa ile birlikte ilk etapta 2 milyon 250 bin EYT’linin emekli olacağını belirtirken son günlerde EYT emeklilik başvurularının başlayıp başlamadığı sıklık ile sorgulanmaya başladı. Yetkililer, konuya ilişkin detayları vatandaşlar ile paylaştı.

EYT YASASI ÇIKTI MI, KİMLERİ KAPSAYACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmüş olan EYT düzenleme çalışmaları henüz Meclis’e sunulmadığı için yasalaşmadı. Ocak ayı içerisinde Meclis’e sunulacağı tahmin edilen yasa teklifinin detayları ise kamuoyu ile paylaşıldı.

Bakanlık tarafından düzenlenmiş olan yeni EYT yasasına göre sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan, 5 bin prim gününü tamamlayan ve erkeklerde 25 yıl, kadınlarda ise 20 yıl hizmet süresi bulunan herkes, 2023 yılında emekli olabilecek. Sigorta giriş tarihi ilgili tarihten önce olan ancak diğer şartları henüz sağlamayan vatandaşlar ise şartların sağlandığı an itibari ile emeklilik başvurusu yapabilecek.

EYT EMEKLİLİK BAŞVURULARI NEREDEN YAPILACAK?

Daha önce EYT emeklilik başvurularına ilişkin açıklamada bulunmuş olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yasa teklifinin Meclis’ten geçmesi ile birlikte e- devlet sistemi üzerinden dakikalar içerisinde emeklilik başvurusunun yapılabileceğini belirtmişti.

EYT yasa teklifinin Meclis’ten geçmesi ile birlikte e- devlet sistemine giriş yapan tüm vatandaşlar, arama kısmına “gelir” yazdıktan sonra “aylık ödenek talep belgesinin verilmesi” kategorisine tıklayacak ve sonrasında da açılan ekranda belirtilmiş olan adımları takip ederek emeklilik başvurusu yapabilecek.