EYT'de işler değişiyor! Kimlerin yararlanacağı belli oldu! Sizinde listede adınız olabilir..

Milyonların beklediği EYT düzenlemesi için gözler Meclis'e çevrilirken, yasadan yararlanacaklar ve yaş sınırı sorunu netleşti. İşte EYT'de ortaya çıkan tüm detaylar...

EYT'de işler değişiyor! Kimlerin yararlanacağı belli oldu! Sizinde listede adınız olabilir..

İlk olarak 2018 seçimlerinde gündeme gelen ve ardından 2023 seçimlerine kadar sürüncemede kalan EYT düzenlemesi son aşamaya geldi.

Gözler yasanın Meclis'e ne zaman geleceğine çevrilirken, AKP kaynaklarından ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen farklı açıklamalar kafa karışıklığı yarattı.

AKP kaynaklarından basına yapılan açıklamada "EYT'de takvim Ocak ayında başlayacak" denilirken, konuyla ilgili açıklama yapan Erdoğan ise Aralık ayı bitmeden yasayı tamamlamak istiyoruz dedi.

YAŞI 5 BİN GÜNÜN ÜZERİNDE OLANLAR EMEKLİ OLACAK MI?

EYT çıkmamış olsaydı 5900 gün üzerinden emekli olacaktı. Sadece prim günü şartları farklı. 1999 öncesi SSK'lı kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresine tabi iken Emekli Sandığı'na bağlı kadınlar 7200 prim gününü tamamlamak zorunda. Çıkarılacak EYT yasası 1999 öncesi prim günü ve sigortalılık süresi şartları ile emeklilik hakkı getirirse Emekli Sandığı'na tabi kadınlar 7200 günü, erkekler ise 9000 günü tamamladıkları tarihten itibaren EYT'den yararlanacak.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK SİGORTALI OLANLAR EMEKLİLİK YAŞINDAN YARARLANABİLİR Mİ?

Sigortalı olarak 18 yaşından önce çalışmaya başlamak EYT'den yararlanmaya engel değildir. Sadece sigortalılık süresi 18 yaşın tamamlandığı tarihte başlar. 18'den önce ödenen primler prim gün sayısına eklenir. SSK'lı bir erkek için 25 yıllık sigortalılık süresi 27 Haziran 2000 tarihinde başlıyor. 2025 yılında sigortalılık süresi tamamlanıp EYT'den yararlanılabiliyor.

1999 ÖNCESİ SSK'LI MEMURLAR YARARLANABİLİR Mİ?

Sabah'ta yer alan habere göre, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SSK, BAĞ- KUR veya Emekli Sandığı'ndan herhangi birinde sigortalı olarak çalışanların prim günü şartları farklı. 1999 öncesinde SSK'lı kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresine tabi iken, Emekli Sandığı'ndakiler 7200 prim gününü tamamlamak zorundaydı. Kanun 1999 öncesi prim günü ve sigortalılık süresi şartlarıyla emeklilik hakkı getirirse, Emekli Sandığı'na tabi kadınlar 7200 günü, erkekler 9000 günü tamamladıkları tarihte EYT'den yararlanacak.

STAJ BAŞLANGIÇ SAYILIR MI?

Staj ve çıraklık dönemi sigortalarının başlangıç sayılıp sayılmayacağına ilişkin bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar zaten EYT kapsamında değil. Sigorta girişi olanlarla ilgili bir sorun yok. Çıraklık ve staj sigorta girişi değildir. Sağlık sigortasını korumak için geliştirilmiş bir sistemdir" dedi.

YENİ DÜZENLEMEDEN KİMLER YARARLANACAK?

Eylül 1999'dan önce ilk defa sigortalı olanlar için bir düzenleme olacak. Bu tarihten önce sigortalı olan kadın çalışanlar 20 yıl çalışma ve 5 bin gün prim gününü doldurmaları halinde düzenlemeden yararlanacak. Eylül 1999'dan önce sigortalı olan erkek çalışanlar ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gününü tamamlamaları halinde emekli olacaklar. Düzenlemeden yararlanabilmek için hizmet süresi ve 5 bin prim gününün tamamlanması gerekiyor. Hizmet süresini tamamlamayanlar ve prim günü eksik olanlar düzenlemeden yararlanamayacak. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)