EYT Resmen Çıkıyor! Sigorta Tarihi Ne Zaman ve Yaş Sınırı Olacak Mı?

2022 yılının bitmesine sayılı günler kala EYT konusundaki belirsizlikler devam sürüyor.

EYT Resmen Çıkıyor! Sigorta Tarihi Ne Zaman ve Yaş Sınırı Olacak Mı?

Resmi kanallardan gelen açıklamalar ve sendika temsilcileri gibi kaynaklar takip edilerek EYT ile ilgili merak edilen sorular giderilmeye çalışılıyor. Bu kapsamda en son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklama yaş sınırı olup olmayacağına ilişkin ciddi sinyaller verdi.

EYT’de Yaş Sınırı Olacak Mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada 2022 yılı bitmeden EYT konusunu masadan kaldırmayı planladıklarını ifade etti. Buna göre önümüzdeki 2 hafta, EYT ne zaman çıkıyor konusunu netleşmesi bekleniyor. Erdoğan’ın açıklamasında yer verilen ifadelere göre, 2023 yılına girmeden asgari ücret ve EYT konularının çözüme kavuşturulmasının planlanıyor.

Vedat Bilgin, yaptığı basın açıklamasında EYT’de yaş sınırı olacak mı sorusuna ise net bir cevap vermezken, verdiği cevap ise EYT bekleyenleri umutlandırdı. Bilgin, yapılacak olan düzenlemenin EYT mağduru herkesi kapsayacak şekilde üzerinde çalışıldığını kaydetti. Bu da SGK uzmanları tarafından yaş sınırının kaldırılacağı veya olabilecek en alt seviyeye çekileceği şeklinde yorumlandı.

EYT Sigorta Başlangıcı Netleşti!

Emeklilikte yaşa takılanların yaş konusundan sonra merak ettiği bir diğer konu ise EYT sigorta başlangıcı ne zaman isteneceği konusu. Çalışma Bakanı Bilgin, bu konuda net bir tarih verdi. Yapılan resmi açıklamada EYT’den faydalanmak için istenilecek olan sigorta başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 olacağını kaydetti. Buna göre en az 23 yıllık sigortalı olma şartı aranacak. Bu tarihte sigorta başlangıcı olan kişilerin eksik prim günlerini tamamlayarak EYT çözümünden faydalanabileceği belirtildi.

EYT prim gün sayısı ne kadar sorusu ise, yine yanıtsız kaldı. Kaç gün primi olanların düzenlemeden yararlanacağı konusu halen belirsizliğini koruyor. Çeşitli platformlardan 5 bin-7 bin-9 bin gün aralığında spekülasyonlar dolaşıyor. Ancak Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre prim gün şartının daha alt seviyelerde olabileceği de ön görülüyor. Yapılan düzenlemenin en alt seviye olan 5000 gün üzerinden yürütüleceği konusunda çok sayıda uzmanın fikir birliğine vardığı söylenebilir.

Elbette net bir açıklama henüz gelmezken, resmi açıklamada EYT sigorta başlangıcı konusunun netleşmesi aslında pek çok belirsizliği de ortadan kaldırmış oldu. 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olanlar istenen prim sayısını doldurduğu takdirde hemen emekli olabilecek. Prim günü eksik olanların ise prim ödemesi yaparak yine düzenlemeden faydalanabileceği anlaşılmaktadır.