2023'te Evde Bakım Maaşı, 65 Yaş ve Engelli Aylığına Zam! Ocak Ayında Sosyal Yardımlara Zam!

2023 yılı itibarıyla evde bakım maaşından 65 yaş aylığına ve engelli maaşına kadar pek çok sosyal desteğe zam yapılıyor. Güncel sosyal yardım ödemeleri ve çok daha fazlası haberimizde olacak.

2023'te Evde Bakım Maaşı, 65 Yaş ve Engelli Aylığına Zam! Ocak Ayında Sosyal Yardımlara Zam!

Engelli parasıyla birlikte evde bakım maaşı ve 65 yaş aylığına ne zaman zam yapılacağı soruluyordu. 2023 Ocak ayında gelen zam sonrasında yeni ödemeler belli oldu. Peki sosyal desteklere yüzde kaç zam yapıldı?

Engelli maaşı, evde bakım parası ve 65 yaş yaşlılık aylığı alanlar için Ocak ayında ödenecek olan yeni zamlı maaş tutarı için uygulanacak zam oranı dün bir kere daha değişti. Hatırlanacağı üzere 3 Ocak 2023 Salı günü TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyonu raporu ile milyonlarca memur ve emeklinin beklemiş olduğu 6 aylık enflasyon farkı kesinleşmişti.

Oluşan toplu sözleşme ve enflasyon farkı zammı yüzde 16 olarak hesaplanırken bu rakamın üzerine eklenecek ve refah payı olarak anılan ek zam bekleniyordu. Beklenen zam oranı için açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan sözleşmeli personele kadro şöleni etkinliğinde Ankara'da yapmış, memur ve emekliye 2023 zam oranı için rakamı yüzde 25 olarak duyurmuş, böylelikle yüzde 9'luk bir ek zam yapılmıştı.

65 YAŞ YAŞLILIK MAAŞI AYLIĞI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük tepkilerin oluştuğu zam oranı için dün AK Parti meclis toplantısında bir kere daha konuşmuş ve rakamı yüzde 30 olarak revize ettiklerini açıklamıştı. Böylelikle emekli ve memur maaşı zam oranı için yüzde 5'lik ek bir zam daha gelmiş oldu. Yeni zam oranının belirlenmesi ile 65 yaş yaşlılık maaşı için de rakam değişti. Son gelen zammın ardından 65 yaş maaşı 2023 senesinde 2 bin 604 TL olarak ödenecek. Söz konusu ödemeler Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında hesaplara yatırılacak.

ENGELLİ MAAŞI NE KADAR 2023?

En çok aranılan konulardan biri de son zam sonrası Ocak ayında hesaplara yatırılacak olan engelli maaşı rakamı oldu. Yeni gelen zamdan sonra engelli oranına bağlı olarak değişmekle beraber;

Yüzde 40 ile 69 arasında engeli olan kişilere bağlanan zamlı engelli maaşı Ocak 2023 ödemesi 1.595 TL,

Yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara ödenen engelli aylığı maaşı ise 2.392 TL oldu. Engelli maaşı Ocak 2023 ödemeleri için ilk tarih 5 Ocak olarak açıklandı.

EVDE BAKIM MAAŞI PARASI AYLIĞI 2023 NE KADAR OLDU SON DAKİKA?

Bakıma muhtaç olan kişilerin ve ailelerin desteklenmesi amacı ile devlet tarafından ödenen evde bakım maaşı parası 3 bin 336 liradan yeni zammın ardından 4 bin 336 TL olarak ödenecek.