Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? Akü Dolumu Nasıl Yapılır?

En basit ifadeyle, arabadan arabaya akü güçlendirme, akü kablosunu araba aküsüne bağlama ve gücü aktarma işlemidir. Aküleri köprülerken dikkat edilmesi...

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? Akü Dolumu Nasıl Yapılır?
En basit ifadeyle, arabadan arabaya akü güçlendirme, akü kablosunu araba aküsüne bağlama ve gücü aktarma işlemidir. Aküleri köprülerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, doğru kutupları doğru jumper kablo uçları ile bağlamaktır. Yazımızda arabalarda akünün bitmesi durumunda akü takviyesinin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz ve bunun için gerekenlerden bahsedeceğiz. Güvenli yolculuk için akü kontrolü, lastik bakımı ve arabanın tüm yağ, su ve filtre gibi ihtiyaçları değerlendirilmeden yola çıkılmaması önerilmektedir. Kontrollerin nasıl yapılacağı iyi bir şekilde öğrenilmeli ve yolda zor durumlarda kullanılarak hem araçlar hem de trafik tehlikeye atılmadan halledilmelidir. Aküden aküye şarj işlemi sırasında aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
  1. Güçlendirme için her iki pilin de eşit amper değerlerine sahip olduğundan emin olun.
  2. Akü kablosunu bağlamadan önce, aracın motorunu ve elektrikli iç lambalar, farlar ve radyo gibi tüm araç bileşenlerini kapatmalısınız.
  3. Pil başlığındaki plastik koruyucuyu (varsa) çıkarmalısınız.
  4. Akü üzerindeki (+) ve (-) uçlara dikkat etmelisiniz.
  5. Akü jumperının kırmızı ucunu, boşalmış akünün (+) ucunu ve diğer ucunu tam şarjlı (+) ucuna bağlamalısınız.
  6. Akü kablosunun siyah ucunu, (-) terminalini tam dolu (-) terminaline, diğer ucunu ise aküsü boşalmış araç gövdesinin herhangi bir metal parçasına bağlamalısınız.
  7. Kabloların doğru bağlandığından emin olun ve akü terminallerini bir anahtarla sıkın.
  8. Bu işlemleri tamamladıktan sonra önce tam şarjlı aracın motorunu çalıştırın, ardından şarjsız aracın motorunu çalıştırın.
  9. Takviye işlemini bitirin.
  10. Önce (-) olan kutbu sonra (+) kutbu çıkarın. İşleminiz tamamdır.
Eğer bunu yapabilecek bir ortama sahip değilseniz, bir yol yardım uzmanı çağırmanız arabanızın sağlığı için iyi olacaktır. Akü yol yardımları, arabanın çekilmesi ve şarj işlemlerinin yapılması için büyük bir hizmet sunmaktadır. Akü ve arabanın tüm sistemleri kontrol edilmeden yola çıkılmamalıdır. Güvenli sürüşler dileriz.