ÖTV muafiyeti nedir? ÖTV muafiyetinden kimler yararlanabilir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti, engelli bireylerin araç alımlarında önemli bir avantaj sağlayan bir düzenlemedir. ÖTV muafiyeti konusunda belirli şartlar ve uygulamalar bulunuyor. Peki, ÖTV muafiyetinden kimler yararlanabilir? ÖTV muafiyeti için aranan şartlar nelerdir?

ÖTV muafiyeti nedir? ÖTV muafiyetinden kimler yararlanabilir?

ÖTV muafiyeti, Özel Tüketim Vergisi'nin belirli koşullar altında muafiyet veya indirim uygulanması anlamına gelir. Özellikle engelli bireylerin araç alımlarında ÖTV muafiyeti büyük bir önem taşır. Peki, bu muafiyetten kimler yararlanabilir?

ÖTV MUAFİYETİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Engellilik oranı yüzde 90 veya üzerinde olan yetişkinler bu muafiyetten yararlanabilirler. Ayrıca, Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nda "Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)" ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler de ÖTV muafiyetinden faydalanabilirler.

Engellilik oranı yüzde 90'ın altında olan engelliler için durum biraz farklıdır. Eğer engelli sağlık kurulu raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesi bulunuyorsa ve ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yapılması gerekiyorsa, bu engelliler de ÖTV istisnasından yararlanabilirler.

ÖTV muafiyeti, engelli bireylerin araç alımlarında önemli bir avantaj sağlayarak, maddi yüklerini azaltmaktadır. Bu muafiyetin hangi durumlarda ve nasıl kullanılabileceği konusunda detaylı bilgiye ihtiyaç duyan engelli bireyler ve aileleri, bu haktan nasıl faydalanacakları konusunda dikkatli ve bilinçli adımlar atabilirler.