Zam geliyor! Schengen vize ücretleri ne kadar olacak?

Avrupa Komisyonu 2 Şubat'ta Schengen vizesi ücret artışına ilişkin bir taslak sundu. Peki, Schengen vizesi ücretleri ne kadar olacak? Detaylar, haberimizde

Zam geliyor! Schengen vize ücretleri ne kadar olacak?

Avrupa Komisyonu, Schengen vizesi ücretlerine yapılacak bir artışı içeren bir taslak sunarak 2024 yılında değişikliklerin gerçekleşebileceğini duyurdu.

SCHENGEN VİZESİ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Schengen vizesi, AB ve Schengen bölgesinin 90 günlük vize muafiyeti kuralından yararlanamayan AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları için gerekiyor. Avrupa Komisyonu'nun sunduğu taslak kabul edilirse, Schengen vizesi temel ücreti artacak.

Yetişkinler için ücret yüzde 12 artışla 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya çıkacak. Ayrıca, üye ülkelerden sınır dışı edilen kişilerin 'yeniden girişini kabul etme konusunda yetersiz işbirliği' gösteren ülkeler için ücretin daha da arttırılması planlanıyor.

Avrupa Komisyonu, 2 Şubat'ta sunduğu taslağın geri bildirime açık olduğunu belirtti. Bu süre zarfında AB vatandaşları konuyla ilgili görüşlerini ifade edebilir ve öneriyi destekleyip desteklemediklerini bildirebilirler. Daha sonra değişikliklerin uygulanması için AB'nin resmi gazetesinde yayınlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe girebilir.

SCHENGEN VİZESİ HANGİ ÜLKELER İÇİN GEREKLİ?

Schengen vizesine ihtiyaç duyanlar arasında Türkiye, Güney Afrika, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve Çin gibi ülkelerin vatandaşları yer alıyor. Ancak İngilizler, Kanadalılar, Amerikalılar ve Avustralyalılar gibi bazı ülkelerin vatandaşlarına Schengen vizesi gerekmiyor.