Şevval orucu ne zaman tutulur? 6 gün orucu başladı mı?

Ramazan ayından sonra gelen ay Şevval olarak adlandırılır. Şevval, Hicri takvime göre yılın 10. ayıdır ve Ramazan Bayramı'nın ilk gününden itibaren başlar. Ancak, bu yıl Şevval orucu ne zaman başlayacak? 6 gün orucu ne zaman? İşte, detaylar...

Şevval orucu ne zaman tutulur? 6 gün orucu başladı mı?

Ramazan ayı sona erdi. Bir ay boyunca oruç tutarak ibadetlerini yerine getiren Müslümanlar şimdi Şevval orucu hakkında araştırmalar yapıyorlar. Şevval ayı, Müslümanlar için önemli bir aydır ve bu süre zarfında isteyenler oruç tutabilirler. Peki, Şevval orucu ne zaman başlar? Şevval orucu kaç gün sürer? 6 gün orucu ne zaman? 6 gün orucu başladı mı? İşte ayrıntılar…

ŞEVVAL ORUCU NEDİR?

Şevval orucu, Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün olarak tutulması tavsiye edilen bir ibadettir. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." şeklinde buyurmuştur. Bu nedenle, Şevval ayında altı gün peş peşe veya aralıklı olarak oruç tutulabilir.

Ancak, önemli bir nokta şudur ki, Şevval ayında tutulan nâfile oruçlar, Ramazan ayında tutulmayan farz oruçların yerine geçmez. Yani, Ramazan ayında tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi gerekir. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile oruca niyet edilmesi geçerli olmadığından, Şevval ayında tutulan oruçta sadece kaza veya nâfile oruç niyet edilmelidir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan ayında tutulmayan oruçların kazasına niyet edilirse, bu oruçlar kaza orucu olarak kabul edilir.

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN?

Şevval ayı bu yıl 10 Nisan Çarşamba günü itibariyle başladı ve 8 Mayıs'ta sona erecek. Şevval ayının ilk günü, Ramazan Bayramı'nın 1. günü olarak kabul ediliyor. Ancak, dinimizde bayramın ilk üç günü oruç tutmak mekruh olduğu için 6 günlük Şevval orucu bayramdan sonra tutulması daha uygundur.

6 günlük Şevval ayı orucu ister art arda, isterse ara verilerek tutulabilir.