Şaban ayı ne zaman başlayacak? Şaban ayında hangi ibadetler yapılmalı?

Mübarek Şaban ayı heyecanı tüm İslam alemini sardı. Üç aylardan ikincisi olan Şaban'da Müslüman dünyası oruç tutuyor, tesbihler çekiyor ve dualar ediyor. Peki, Şaban ayı ne zaman başlıyor? Şaban ayında hangi zikirler çekilmeli? İşte, 2024 Şaban ayı zikirleri ve tesbihleri...

Şaban ayı ne zaman başlayacak? Şaban ayında hangi ibadetler yapılmalı?

Mübarek Şaban ayı, İslam aleminde birçok ibadetin gerçekleştirildiği ve manevi duyguların yoğunlaştığı bir zaman dilimidir. Üç ayların ikincisi olan Şaban'da Müslümanlar oruç tutar, tesbihler çeker ve dualar ederler. Peki, Şaban ayı ne zaman başlıyor ve hangi günlerde oruç tutulur?

boga-67.jpg

ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimine göre, üç aylar 12 Ocak tarihinde Recep ayıyla başlamıştı. Şaban ayının tarihi ise şu anda gündemin odağında. Bu sene, Şaban ayı 11 Şubat Pazar günü başlıyor. Ardından Ramazan ayı başlayacak ve oruçlar tutulmaya devam edilecek.

Hz. Peygamber'in bir hadisinde, Şaban ayının yarısının (Beraat gecesi) geldiğinde, gecesini namazla ve gündüzünü oruçla geçirmeyi önerdiği biliniyor. Bu geceyi ihya etmek, dualar ve ibadetlerle geçirmek Müslümanlar için önemlidir.

ŞABAN AYI ZİKİRLERİ VE TESBİHLERİ

Şaban ayında ibadetlerin ve duaların arttırılması önerilir.

Her gün 1100 defa "La İlahe İllallah" ve 100 defa "Muhammedürresulullah" tesbihlerinin çekilmesi tavsiye edilir.

  • 10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - hayyil-kayyum
  • 10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - ehadi's-samed
  • 10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l -gafuri'r-rahim

Ayrıca, Şaban ayının ilk 10 gününde belirli zikirler yapılır. İlk on gün boyunca bir defa "Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân" duaları okunur ve ardından 100 defa "Subhânallâhi’l-Latîf Celle şanüh" tesbihleri çekilir.