Ramazanda sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Sabah ezanı okunurken yiyip içmeye devam edilir mi?

2024 yılı için imsak ve iftar vakitleri artık belirlendi. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, Diyanet 2024 Ramazan imsakiyesini yayınladı. Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayında bir ay boyunca oruç ibadetini yerine getirecekler. İmsak vaktinden önce yemek yenecek ve imsak vaktiyle birlikte oruca niyet edilip iftar vaktinde oruçlar açılacak. Peki, imsak nedir ve imsak vakti ne zaman başlar?

Ramazanda sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Sabah ezanı okunurken yiyip içmeye devam edilir mi?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte en çok sorulan sorulardan biri, oruç tutarken sahura kalkmanın zorunlu olup olmadığı veya sahura kalkmadan oruç tutulabileceği konusudur. İşte, dinde sahura kalkmanın önemi ve Ramazan ayında bu konuya ilişkin detaylar...

boga-2.jpg

SAHURA KALMAK GEREKİR Mİ, DİNDEKİ ÖNEMİ NEDİR?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde "bereket" olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile Ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir. Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir.

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddî-manevî bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur. Bu şekilde manevî lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddî-manevî bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

İMSAK NEDİR?

Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâaıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır.

Halk arasında ise "imsak" oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'an-ı Kerîm’de şu şekilde açıklanmıştır:

"(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın."

RAMAZANDA SABAH EZANI OKUNMAYA BAŞLADIĞINDA BİR ŞEY YİYİP İÇİLİR Mİ?

Takvimlerde gösterilen 'imsak', oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.