Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır? Ramazan ayında hangi zikirler ve tesbihler çekilir?

Sahur, oruç, iftar, teravih ve mukabelesiyle Ramazan, İslam dünyasında ibadetlerle geçirilecek özel bir zaman dilimi olarak biliniyor. Dua ve ibadetlerin bol olduğu Ramazan ayında okunması gereken dualar ve sureler dini kaynaklarda detaylı bir şekilde yer alıyor. Peki, Ramazan'da hangi dualar okunmalı? Ramazan ayı ibadetleri nelerdir? İşte, 11 ayın sultanı Ramazan ayı zikirleri, tesbihleri ve ibadetleri hakkında ayrıntılı bilgiler...

Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır? Ramazan ayında hangi zikirler ve tesbihler çekilir?

Ramazan ayı, Müslümanların odaklandığı önemli bir ibadet zamanı olan mübarek 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in gelmesiyle birlikte yapılan ibadetler gündeme geldi. Dini vecibelerini yerine getirecek olan Müslümanlar, Ramazan ayında okunacak dualar ve surelerle ibadetlerini yerine getirecekler.

Diyanet takvimine göre bu sene Ramazan ayı 11 Mart'ta başlayacak. Kadir Gecesi'ni de içeren bu ayda, Kur'an okunması, namaz kılınması ve bol bol dua edilmesi tavsiye ediliyor. Dini kaynaklara göre Ramazan-ı Şerif'te Peygamberimiz bu ayı tamamen ibadete verir ve özellikle ramazanın son on gününü itikatla (mescide kapanarak) geçirirdi.

Peki, Ramazan'da neler yapılır, hangi dualar ve sureler okunur? İşte, Ramazan ayında yapılacak ibadetler, zikirler ve tesbihler...

boga-13.jpg

RAMAZAN AYINDA OKUNACAK DUALAR NELER?

Allahım! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme. Bize tarafından rahmet bağışla. Şüphesiz sen bağışlaması bol olansın. (Âl-i Imran Suresi, 8. ayet)

Allahım, küçüklüğümde annem ve babam beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi de sen onlara rahmet et. (Isrâ Suresi, 24. Ayet)

Ey Allahım! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Ey Allahım! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin. (Haşir Suresi, 10. ayet)

Allahım! Ancak sana dayandık, içtenlikle yalnız sana yöneldik. Dönüş de ancak sanadır. Ey Allahım! Bizi, inkâr edenlerin zulmüne uğratma. Bizi bağışla. Ey Allahım! Şüphesiz sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin. (Mümtehine Suresi, 4-5. ayetler)

"Allahım beni bağış la, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve ha yırlı rızk ver." (Müslim, "Zikir", 35)

boga-14.jpg

"Allahım verdiğin nimetin yok olup gitmesinden, verdiğin sağlığın bozulmasından, ansızın vereceğin ceza dan ve senin kızgınlığını üzerime çekecek her şeyden sana sığınırım." (Müslim, "Zikir", 96)"Allahım! Âcizlikten, tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlıktan, kabir azabından, dirilerin ve ölülerin fitnesinden sana sığınırım." (Müslim, "Zikir", 50)

"Rabbim bize dünyada da ahirette de iyilik ver. Çünkü biz sana varan doğru yola yöneldik." (Araf Suresi, 156. ayet)

"Ey Rabbim! Beni; bana, anne ve babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın iyi ameller işlemeye sevk et. Beni rahmetinle iyi kullarının arasına kat." (Neml Suresi, 19. ayet)

"Rabbim! Gireceğim yere doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla. Çıkacağım yerden de beni doğruluk ve esenlik içinde çıkar. Katından bana yardımcı bir kuvvet ver." (Isra Suresi, 80. ayet)

"Rabbim! Bağışla, merhamet et. Çünkü sen merhamet edenlerin en hayırlısısın." (Müminun Suresi, 118. ayet)

"Ya Rabbi! Biz, başkasına değil, yalnız senin rab oluşunu kabul eder ve ancak sana boyun eğeriz. Ancak sana itaat etmekle iç huzuru ve gönül ferahlığı buluruz. Çünkü bütün korku ve ümidimizin ilk ve son kaynağı yalnız sensin. Sen korku vermez sen korku yok. Sen ümit vermez sen ümit yok. Sen lezzet duyurmadın mı her şey elem, Sen elem duyurmadın mı her şey lezzet." (Muhammed Hamdi Yazır)

"Ya Rabbi! Dua sendendir; o duanın kabul ve icabeti de senden Ya Rabbi! Dua ve yakarışımız da sana lâyık olmayan sözleri söyleyip hatalarda bulunmuş isek, o kelimeleri sen ıslah et ve kabul buyur. Çünkü sözlerin hâkim ve sultanı sensin."

boga-12.jpg

RAMAZAN'DA ÇEKİLECEK TESBİH VE ZİKİRLER NELER?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilerde Ramazan'da çekilecek tesbihlerle ilgili doğrudan bir bilgi yer almıyor. Ancak başkanlığın konuyla ilgili görüşü şu şekilde:

Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile "Allah'ı birleme cümlesi" demektir. "Lâ ilahe illallah" sözünden ibarettir ve "Allah'tan başka ilah yoktur." anlamına gelir. Bu cümlenin ifade ettiği mana İslam'ın temel ilkesini oluşturur. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlikle, Lâ ilâhe illallah diyendir" (Buhârî, İlim, 33; Rikâk 51) buyurmuştur.

Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah'ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir. Resûlullah (s.a.s.), "En faziletli zikir

'Lâ ilahe illallah'; en faziletli dua da 'Elhamdülillah' demektir." (İbn Mâce, Edeb, 55) buyurmuştur.