Oruç tutamayan ne kadar para vermeli 2024? Oruç tutmayan ne yapmalı?

2024 Ramazan ayıyla birlikte fidye miktarı ve ödeme zamanı, insanların zihnini meşgul eden konulardan biri haline geldi. Fidye, oruç tutamayanlar tarafından, sıkıntılı durumda olan kişileri kurtarmak için yeterli miktarda verilir. Ancak, 2024'teki oruç fidyesinin ne zaman ve kimlere verileceği konusu önemli bir soru işareti olarak duruyor. Peki, 2024 oruç fidyesi ne zaman, kimlere verilir?

Oruç tutamayan ne kadar para vermeli 2024? Oruç tutmayan ne yapmalı?

2024 Ramazan ayıyla birlikte fidye miktarı ve ödeme zamanı, insanların dikkatini çeken önemli konular arasında yer alıyor. Fidye, oruç tutamayanlar tarafından, sıkıntı içinde olan kişilere yardım etmek için yeterli miktarda verilir. Peki, 2024 oruç fidyesi ne zaman, kimlere verilir? İşte, detaylar....

FİDYE NEDİR?

Fidye, bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel demektir. Dinî bir terim olarak fidye, oruç ibadetinin eda veya kaza imkânının kalmaması sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddî bedeli ifade eder.

ORUÇ TUTAMAYAN NE KADAR PARA VERMELİ 2024?

Diyanet tarafından duyurulan 2024 yılı asgari oruç fidye bedeli 130 TL'dir.

ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VE NE ZAMAN VERİLİR?

Fidye, Ramazan'ın başlangıcında veya içinde, hatta sonunda bile verilebilir.

Oruç fidyesi, bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi verilir. Bir kişi, zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kişinin anne, baba, dede ve nine gibi atasal akrabalarını; fürû ise çocuklarını, torunlarını ve onların çocuklarını ifade eder. Bir kişi, eşine zekât, fitre ve fidyesini veremez; aynı şekilde eş de bunları kocasına veremez.

Ancak, zengin olmayan kardeşler, teyzeler, dayılar, amcalar, halalar ve onların çocukları, gelinler, damatlar, kayınpederler ve kayınvalideler gibi diğer akrabalar, bu yardımlardan faydalanabilirler.