Nevruz ne zaman 2024? Nevruz ne zaman kutlanacak?

Nevruz ne zaman 2024? Nevruz ne zaman kutlanacak? Nevruz ne demek? Nevruz nereden geliyor? İşte detaylar...

Nevruz ne zaman 2024? Nevruz ne zaman kutlanacak?

Nevruz ne zaman? Nevruz hangi tarihte kutlanacak? Nevruz, her yıl aynı tarihte kutlansa da bazı bölgelere göre farklı günlerde kutlanabiliyor.

NEVRUZ NE DEMEK?

Nevruz, kelime anlamı olarak "yenigün" demektir. Bu bayram, temel olarak baharın gelişinin kutlandığı bir gün. Doğa ve çevrenin uyanışı Nevruz Bayramı'nın temelini oluşturuyor. Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde köklü bir geçmişi olan Nevruz, "nev" (yeni) ve "ruz" (gün) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıktı.

NEVRUZ NE ZAMAN KUTLANACAK 2024?

21 Mart günü, gece ile gündüzün eşitlendiği ve güneşin kuzey yarımküreye yönelmeye başladığı bir dönemdir. Bu tarih, havaların ısınmaya, karların erimeye, ağaçların çiçeklenmeye, toprağın yeşermeye başladığı bir zaman dilimidir. Bu nedenle 21 Mart, doğa ve canlılar için bir uyanışı simgeler ve Nevruz Bayramı adıyla kutlanır.

NEVRUZ'DA NE YAPILIR?

Nevruz Bayramı'nda çeşitli geleneksel etkinlikler gerçekleştirilir. Bazı bölgelerde macun dağıtılırken, bazılarında insanlar yeni ve güzel elbiseler giyerler. Evlerde özel yemekler hazırlanır, karşılıklı ziyaretlerde bulunulur. Bazı yörelerde çeşitli törenler yapılır, farklı yiyecekler hazırlanarak birlikte yenir. Ayrıca, bu gün sabah erken kalkılır, mezarlık ziyareti yapılır ve niyet tutulur. Havaların ısınmaya başlamasıyla ağaçların güneşten etkilenmemesi için bez bağlanır. Nevruz günü ayrıca sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar yenir ve büyük ateşler yakılır.

Her yörede ve her toplumda Nevruz kutlamaları farklılık gösterir ve özel geleneklere sahiptir.