Mazbata nedir? Yeni mazbata ne zaman teslim edilir?

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri tamamlandı. Türkiye genelinde 61 milyon 441 bin 880 seçmen, yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Seçim sonuçlarının ardından ise gündem mazbataya döndü. Vatandaşlar, mazbata nedir ve ne zaman verilir sorularının yanıtlarını aramaya başladı. Peki, belediye başkanları ve muhtarlar, mazbatalarını ne zaman alacaklar?

Mazbata nedir? Yeni mazbata ne zaman teslim edilir?

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi sonuçlarına göre, AK Parti'nin büyükşehir belediyesi sayısı 15'ten 12'ye, toplam il belediye başkanlığı sayısı ise 39'dan 24'e düştü. CHP ise büyükşehir belediyesi sayısını 11'den 14'e, toplam il belediye başkanlığı sayısını ise 21'den 35'e çıkardı. Seçim sonuçlarının ardından mazbata ile ilgili sorular gündeme geldi. Peki, mazbata nedir ve ne zaman verilir? Belediye başkanları ve muhtarlar, mazbatalarını ne zaman alacaklar?

MAZBATA NEDİR?

Mazbata, göreve seçilen kişilere verilen resmi bir belgedir. Belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine, cumhurbaşkanına, Yargıtay-Sayıştay-Danıştay üyelerine, muhtarlara, ihtiyar heyetlerine ve milletvekillerine verilir. Mazbata kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre Arapçadan Türkçeye geçmiş olup "tutanak" anlamına gelir. Bu kelimenin Osmanlı döneminden beri kullanıldığı ifade ediliyor.

MAZBATA NE ZAMAN VERİLİR?

Eğer seçilmiş olduğu seçime itiraz edilmemişse ortalama 1 hafta sonra mazbata verilir.