Fitre ve zekat farkı nedir? Fitre ve zekat ne zaman verilir 2024? Zekat nasıl hesaplanır 2024?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 yılında geçerli olacak fitre miktarı açıklandı. Mübarek Ramazan ayının da gelmesiyle zekat verecekler, ''zekat ne zaman, ne kadar verilir?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte, fitre ve zekat hakkında detaylar...

Fitre ve zekat farkı nedir? Fitre ve zekat ne zaman verilir 2024? Zekat nasıl hesaplanır 2024?

Fitre ve zekat mal ile yapılan ibadetlerdendir. Fıtır sadakası yani fitre yılın belirli zamanlarında, Diyanet tarafından belirtilen kişilere verilirken, zekat ise yine belirli kişilere istenilen zaman diliminde verilebiliyor. Peki 2024 fitre ne kadar oldu, zekat ne kadar? Fitre ve zekat ne zaman verilir 2024? Zekat nasıl hesaplanır 2024? İşte, 2024 fitre ve zekat tutarı...

boga-10.jpg

FİTRE NEDİR, NE ZAMAN VERİLİR?

Fitre veya sadaka-i fıtır olarak bilinen bu maddi yardım, Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar için bir görev ve şükran ifadesidir. Bu yardım, genellikle iyi durumda olan Müslümanlar tarafından Ramazan ayının sonlarına doğru belirli kişilere verilir.

boga-9.jpg

Fıtır sadakasının vacip olduğu zaman, Ramazan Bayramı'nın birinci günüdür, ancak bayrama kadar da verilebilir ve bu durum daha faziletli olarak kabul edilir. Bazı kaynaklar, fıtır sadakasının bayram namazından önce verilmesini tavsiye ederken, bayram günü veya sonrasında da verilebilir. Ancak, bayramdan sonrasına bırakmak tavsiye edilmez.

Şâfiî mezhebine göre, fitre bayramın birinci günü gün batımından önce verilmezse haram kabul edilir. Ancak Ramazan'ın başlarında vermek de caizdir.

ZEKAT NEDİR, NE ZAMAN VERİLİR?

Zekât, İslam'ın beş temel esasından biri olup, belirli bir malın Allah rızası için belirlenen kişilere verilmesini ifade eder. Bu mali ibadet, hicretin ikinci yılında Medine'de farz kılınmıştır.

Zekât, senenin herhangi bir zamanında verilebilir. Nisap (asgari zenginlik ölçüsü) miktarı malın üzerinden bir sene geçmiş olması esas alınır, bu da oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi kamerî ay hesabına dayanır. Zekâtın farz kılındığı andan itibaren verilmesi gereklidir ve belli bir kamerî ayı veya Ramazan'ı beklemeye gerek yoktur.

boga-11.jpg

Zekât vermekle yükümlü olanlar, bu yükümlülüğün başladığı andan itibaren mümkün olan en kısa sürede zekâtılarını vermeleri gerekir. Çünkü zekât, bir kulluk borcudur ve bu sorumluluğun hemen yerine getirilmesi önemlidir.

boga-8.jpg

ZEKAT NASIL HESAPLANIR?

Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir. Kişi, zekata tabi olan malını hesaplayarak kırkta birini (yüzde 2.5) ihtiyaç sahibi olan kişiye verir. İsteyen kişi kırkta birinin üzerinde de zekat verebilir.