8. yargı paketi af çıkacak mı? 8. yeni yargı paketi Meclis'e geldi mi, maddeleri neler? Yeni yargı paketi af çıkacak mı?

Yeni Yargı Paketi'ndeki son gelişmeler yakından izleniyor. Bakan Tunç, yargı paketinin Meclis'e sunulacağı tarihi şubat sonu olarak belirtmişti. Bu gelişmeyle birlikte, yeni haftada Meclis görüşmelerine odaklanıldı. Emeklilere 3 bin lira bayram ikramiyesini de içeren 8. Yargı Paketi, Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti. Uzun yargılamalarda Adalet Bakanlığı'ndan tazminat talebini içeren öneri, gelecek hafta Genel Kurul'da görüşülecek. Peki, Sekizinci yargı paketi yürürlüğe girdi mi, af çıkacak mı?

8. yargı paketi af çıkacak mı? 8. yeni yargı paketi Meclis'e geldi mi, maddeleri neler? Yeni yargı paketi af çıkacak mı?

Son dakika gelişmelerine ilişkin 8. Yargı Paketi ve olası af çıkmasıyla ilgili süreç bilgileri ve detaylar, gündemde önemli başlıklardan biri haline geldi. Yeni Yargı Paketi'nin son dakika gelişmeleriyle birlikte, infaz düzenlemesi beklentileri artmış durumda. Yargı reformunda önemli bir adım olan 8. Yargı Paketi, 43 maddelik bir torba yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Ayrıca, pakete emekliye yönelik 3 bin TL'lik ikramiye de eklenmiş durumda. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adalet Komisyonu'nda 8. Yargı Paketi'nin kabul edilmesiyle ilgili olarak Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelerin yapılacağını belirtmişti. Peki, 8. Yargı Paketi yürürlüğe girdi mi, ne zaman çıkacak? Yeni Yargı Paketi'nde infaz düzenlemesi var mı, af çıkacak mı?

İşte, Yeni Yargı Paketi'nin maddeleri ve içeriğiyle ilgili ayrıntılar...

8. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

8. Yargı Paketi Genel Kurul görüşmeleri bu hafta başlayacak.

Adalet Komisyonu'nda 8'inci Yargı Paketi'nin kabul edilmesi sorulan Bakan Tunç, bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelerin yapılacağını belirterek, "Burada yargı hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması, yargının hızlandırılması, hak arama yollarının genişletilmesi ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili önemli düzenlemeler var. Paket, seçim takvimi nedeniyle Meclis'in çalışma takımı nedeniyle 2'ye ayrıldı.

Seçim sonrası da getireceğimiz düzenlemeler var. Özellikle Ceza Muhakemesi Kanunu'nda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önemli çalışmalar var. Bunların da bu süreçte seçimden sonra değerlendirileceğini umut ediyoruz. Tabii şu anda Adalet Komisyonu'nda, yaklaşık 41- 42 maddelik bir kanun teklifinin komisyonda görüşmeleri tamamlandı. Genel kurulda görüşmeleri yapılacak. Burada ana hatlarıyla özellikle yargıyı hızlandıracak, özellikle sadeleştirmeye yönelik önemli düzenlemeler var. İstinaf, temyiz ve itiraz sürelerinin çok farklı farklı süreler, 7 günlük, 8 günlük, 15 günlük 1 haftalık süreler var.

Tüm bunları ortadan kaldırıyoruz. Artık istinaf, itiraz ve temyiz süreleri, bütün dava 2 hafta olarak belirliyoruz. Bütün davalar bakımından itiraz, istinaf ve temyiz süreleri 2 hafta olarak belirlenecek." dedi.

8. YARGI PAKETİ MADDELERİ VE KAPSAMI 2024

Düzenlemede ceza hukukunda iki yılı aşan yargılamaların komisyona taşınması olanağı bulunuyor. Bu başvuruların, 'soruşturma, dava açılması veya yargılama' sürecinde ya da en geç kesin karara bağlanmasından sonraki bir ayda yapılması gerekiyor. Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat isteminde ise karar veya hükümlerin kesinleşmesinden sonraki üç ayda ve her halde kararların kesinleşme tarihini izleyen bir yılda başvuru yapılması gerekiyor. Başvurular 9 ayda karara bağlanacak.

Teklifte kişisel verilerin güvenliğiyle ilgili kurallar yeni baştan yazılıyor. Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileri sigortacılık, çalışma mevzuatı, iş sağlığı ve güvenliği ile sosyal hizmetler alanında çalışan kurumlar da arşivleyebilecek. Bu yetkiyi, 'sır saklama yükümlüsü kişiler ile kurumlar' kullanabilecek.

Yeni düzenlemeyle adli para cezasının günlük 30 lira olan alt sınırı 100, üst sınırı 500 liraya çıkarılacak. Makul sürenin aşıldığı yargı süreçlerinde tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi (AYM) yerine doğrudan Adalet Bakanlığı’ndaki komisyonlara yapılacak.

Hükümlülere otomatik vasi tayin edilmeyecek. Hükümlülere gerek görülürse kendi istekleriyle vasi atanacak.