2024 Nevruz ne zaman, hangi gün? Nevruz nedir, neden kutlanır?

Nevruz, baharın gelişinin kutlandığı bayram olarak biliniyor. Orta Asya ve Balkanlar'da yaygın olarak kutlanan nevruz, doğanın uyanışı ve canlanışı olarak her sene heyecanla karşılanır. Peki, nevruz ne demek? Nevruz hangi gün 2024? Nevruz neden kutlanır? İşte, nevruz hakkında merak edilenler...

2024 Nevruz ne zaman, hangi gün? Nevruz nedir, neden kutlanır?

Mart ayında kutlanan Nevruz, baharın gelişini, sıcaklıkların artmasını ve doğanın yeniden canlanışını coşkuyla karşılamak amacıyla düzenlenen bir etkinliktir. Köklü bir kültürel geleneği temsil eden Nevruz, geniş bir coğrafyada kutlanır. Peki, Nevruz ne zaman kutlanır? Nevruz neden önemlidir?

NEVRUZ NE ZAMAN 2024?

Nevruz Bayramı olarak da bilinen nevruz, her sene 21 Mart günü kutlanır. Sürenin uzadığı bölgeler de vardır.

NEVRUZ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Geniş bir bölgede kutlanan Nevruz, temel olarak baharın gelişinin kutlandığı bir gündür. Doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde köklü bir geçmişi bulunuyor.

Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen nevruz, 'Yenigün' anlamını taşıyor. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye başlar. Bundan ötürü de 21 Mart tüm doğa ve canlılar için uyanış anlamına geldiğinden Nevruz bayramı adıyla kutlanır.